Pitanja i odgovori

Pretražite bazu čestih pitanja, ili nas pitajte sve što Vas zanima

Lokalna izrada elektroničkog potpisa

Da li je potrebna registracija kako bi se koristila aplikacija za elektroničko potpisivanje?

Nije. Registracija je potrebna samo ukoliko želite koristiti neke naprednije mogućnosti aplikacije. Većinu toga možete odraditi i bez registracije, uključujući izradu naprednog elektroničkog potpisa

Mogu li kreirati napredni elektronički potpis

Možete. Aplikacija prepoznaje kvalificirane potpisne certifikate te Vam nudi filtriranje istih, kako biste bili sigurni da koristite ispravan digitalni certifikat, odnosno kako biste izradili napredni elektronički potpis.

Može li ePotpis aplikacija izraditi vidljivi potpis?

Može. Odaberite opciju vidljivog potpisa te u opcijama definirajte njegovu veličinu, kao i lokaciju unutar dokumenta gdje želite da se isti nalazi.

Da li je potpis u PaDES formatu?

Da. Svaki generirani e-potpis kreiran je u formatu kompatibilnom tržištu Europske Unije, sukladno eIDAS direktivi i povezanim standardima. Korištenjem kvalificiranog digitalnog potpisnog certifikata (npr. sa Vaše elektroničke osobne iskaznice) kreira se puni PaDES (PDF Advanced Electronic Signature) potpis odgovarajuće razine, pravno priznat i obvezujući na području čitave Europske Unije.

Mogu li potpisati Word datoteku?

ePotpis podržava datoteke u PDF formatu, a koji je ujedno i standardan format za razmjenu dokumenata u digitalnom obliku. Ukoliko imate Word datoteku, uvijek ju možete spremiti u PDF formatu i zatim poslati na potpisivanje.

Da li je digitalni potpis isto što i elektronički?

Iako se često koriste kao sinonimi, digitalni potpis je zapravo tehnologija za izradu elektroničkog potpisa. Uobičajeni naziv za digitalno potpisivanje dokumenata jest elektronički potpis, što je posebno važno kada govorimo o izradi naprednog elektroničkog potpisa kvalificiranim potpisnim certifikatom. Radi se o pravnom terminu, što znači da ovakav potpis predstavlja pravni ekvivalent Vašem fizičkom i ovjerenom potpisu, omogućujući Vam potpunu digitalizaciju Vaših dokumenata.

Udaljeno potpisivanje - slanje zahtjeva za potpis

Što mi je sve potrebno za slanje dokumenata na potpis?

Registrirajte se na ePotpis Portal, odaberite PDF dokument i unesite e-mail adresu osobe čiji potpis želite. Sustav će Vas obavijestiti e-mailom kada druga strana potpiše dokument. Nakon toga potpisani dokument možete preuzeti na Portalu

Mogu li zahtjeve za e-potpis slati s mobitela?

Možete.

Udaljeno potpisivanje - proces potpisivanja dokumenta

Što sve moram imati za potpisivanje dokumenata?

Morate imati:

  • Računalo s Windows operativnim sustavom (Windows 7 ili noviji)
  • Instaliran i aktiviran digitalni certifikat, zajedno s pripadajućim softverom ukoliko postoji
  • Čitač pametne kartice ukoliko se certifikat nalazi na istoj (npr. e-osobna iskaznica)
  • Instaliranu Java programsku podršku verzije 1.8 ili novije: java.com

Tehnička pitanja

Gdje da nabavim čitač pametnih kartica?

Čitač pametnih kartica možete kupiti u bilo kojoj trgovini informatičke opreme već za pedesetak kuna.

Gdje kupiti čitač za osobnu iskaznicu?

Čitač za osobnu iskaznicu zapravo je standardni čitač za bilo koju pametnu karticu. Možete ga već za pedesetak kuna kupiti u bilo kojoj trgovini informatičke opreme.

Mogu li potpisivati u svim internet preglednicima?

Naravno. ePotpis ne ovisi o internet preglednicima i može se koristiti na bilo koji način (iz e-maila, stolne aplikacije, web stranice itd.)

Da li moram instalirati Javu?

Ne morate. Slobodno preuzmite instalacijsku datoteku za Vaš operativni sustav te instalirajte aplikaciju lokalno. Java je potrebna samo ukoliko:

  • ePotpis aplikaciju želite pokretati direktno preko web stranice, bez lokalne instalacije
  • potpisujete dokument temeljem pristiglog zahtjeva za udaljeni elektronički potpis, zadanim putem ePotpis Portala

Da li je potrebno aktivirati eOI (e-osobnu iskaznicu)?

Ako njome želite elektronički potpisivati dokumente, potrebno je instalirati prateći softver te ju aktivirati. U protivnom ePotpis.hr aplikacije neće moći pristupiti Vašim digitalnim certifikatima.

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

Pošaljite nam poruku!